13 Mayıs 2010 Perşembe

Bulgaristan'da nevruz ve hidrellez gelenekleri

Geleneklerimiz , yüzyıllar boyunca yaşatılan ve geliştirilen kültürümüzün temelini oruşturur. Ulusumuzun düşüncesi , yaşam tarzı, dünyaya bakış açısı geleneklerimizde ifadesini bulur.
Türk Kültürü'nün oluşmasında katkısı olan bu önemli gelenekler , kuşkusuz NEVRUZ ve HIDRELLEZ gelenekleridir.
Konumuz, BULGARİSTAN TÜRK TOPLULUGU'NUN NEVRUZ VE HIDİRELLEZ ADET VE GELENEKLERİDİR. Amacımız. Bulgaristan sınırları içerisinde Türk Kültürü'nün bu ortak değerlerinin bugünkü durumunu genel hatlarıyla sergilemektir.
Kimi araştırmacılar Türklerin iki doğa bayramı olduğunu söylerler. : Nevruz ve Hıdrellez. Bu iki astronomik saptamaya göre ayarlandıklarını bildirirler (I). Bu iki takvim , çiftçiliğe ve hayvancılığa, kendilerinin yaşam biçimlerine göre ayarlanmıştır.
NEVRUZ
Son yıllarda , Türk Dünyasında kutlanmakta olan Nevruz Bayramına ilişkin birçok araştırma yapıldı. Nevruz kelimesinin etimolojisi ve anlamı hakkında eserler yayınlandı(2). Araştırmalar sonucu da Nevruz'un Türklerde ta Ergenokan'a dayanan eski bir gelenek olduğu , Mart 21 'e rastladığı . yeni günün , yeni hayatın başlangıcı anlamına geldiği açıklandı. Bulgaristan'da da bu güzel yılbaşı bayramı , Sultan Nevruz (Filibe bölgesi ve Deliorman'ın bir Bölgesi) Nevruz (Dobruca) Nevris , Mevris (Doğu Rodoplar) gibi biçimleriyle bilinir ve doğadaki değişikliklerle ilgilidir.
Sultan Nevruz Bulgaristan'da bir bayram olarak kutlanmasa da , Nevruzla ilgili hatıralar hafızalardan silinmiş değildir. Bazı örf ve adetler bilinmektedir. Doğa yeni yıl için hazırlıktadır: havaların ısınması , karların erimesi , bitkilerin yeşermesi bir başlangıcı ifade etmektedir. Su boylarında salkın söğütler tomurcuklarını patlaşmış-lardır. Akçabardaklar (X); sarı çiğdemler baharı müjdelemektedir. Göçebe kuşlar ve özellikle kırlangıçlar , gökyüzünün maviliğinde görünmektedir. İnançlara göre , Sultan Nevruz günü yılanlar , çıyanlar , karıncalar yer üstüne çıkar ; kelebekler ekinliklerde uçuşmaya başlar. Kuk adıyla bilinen guguk kuşu da geldiği haberini verir.
Bir ilahide şöyle ıleıııyoı

1 yorum:

  1. Custom titanium framing hammer - Titanium Art
    Custom aluminum framing hammer | TITanium Art. TITNA. suunto 9 baro titanium 100% authentic in steel. Made titanium trim in USA. Manufactured in Great titanium gravel bike Britain, The T-Tatin is an titanium flashlight integral part micro touch titanium trimmer of $39.00 · ‎In stock

    YanıtlaSil